YOUlee написа:След едно малко се замислих, че не само у нас думичката е „страх“.
Навсякъде е така. Само че у нас се страхуваш от Гюро, Компира и братлетата им,
а другаде - точно от нормативната база...
...
Точно така е, Юли, уви! И "от никъде взорът надежда не види!"...
Искам да бъда разбран правилно - аз не съм против инициативата. Напротив! Но просто мисля, че пътя за нейното реализиране е друг. Защото нямаме време за чакане. И ако по-младите колеги така или иначе все някога ще имат като даденост платените реки, за нас те са някаква химера и повод за дрязги. Ние сами се ограничаваме със своята крайност!
Ще изразя пунктуално в какво се изразяват моите различия с обсъжданата идея:
1. Организационна форма на субекта, стопанисващ реката и определящ правилата за риболов в нея. Според мен това може да бъде чисто икономически такъв, без значение от правната си форма. По този начин ние ще бъдем само потребители на предоставената услуга, без право на глас. Така ще се избягнат дрязги, конфликти и двойни стандарти.
2. "Мухарска река". Категорично не споделям мнението, че реката трябва да бъде предназначена "само" за мухарски риболов. Не разбирате ли, че за да има това мероприятие чисто икономическа рентабилност, е необходимо да има подобаващо търсене, при това платежоспособно. И в тази връзка не трябва да се отблъскват "клиентите", които и без това едва ли ще са толкова много, по смехотворни причини, че видите ли, бе били мухари, а глистари. Няма нужда да си припомняме поговорката за почернелия задник на коминочистача. А когато нещата бъдат прогонени, перспективите ясни и законовата база - категорична, нека има реки за всеки вкус, пък дори и "само" за риболов с ръце. Аз, ако много съм си надделял на масрафа, бих направил подобна река, в която ще е добре дошъл всеки, който има пари. Няма да имам претенция как точно ще лови, дори и със срекме, стига да не наранява необратимо рибите. Парите не миришат и България за момента е дала на света и вселената само един велик мухар.
3. Въпроса за задължително пускане на рибата. Тук мисля, че риболовстващия би трябвало да има право да задържи няколко риби. Донякъде по горната причина - платежоспособния клиент трябва да бъде глезен, егото му стимулирано по всякакви начини и ревностно пазен и като бъдещ източник на приходи. Не можем да избягаме от манталитета си и в тази връзка допълнителни ограничения само биха отблъснали платежоспособно търсене. Тук говорим за народопсихология и манталитет. Българина е свикнал да покаже рибата, да я удари в масата, а не да обикаля с фотоапарата из квартала. Да погледнем и през по-розова призма - някой може да иска да занесе една рибка и да я покаже на детето си. Аз едно време се радвах толкова, когато баща ми се връщаше от риболов и изсипваше в мивката кефалчета, кротушчета и мренки... Моля колегите започнали директно с мухарката да не четат тези страшни и угнетяващи редове! Съзнавам, че съм паднал ниско и съм рожба на дегенерати, но уви, човек не може да избира роднините си, но пък за сметка на това можел да го прави с приятелите си...
Ето това са възгледите ми, с които позициите ни се различават. Не съм против мухарското сдружение, но то трябва да има една-еднствена цел - легитимиране на практикуващите този риболов пред обществото и най-вече пред законотворците. И толкова. И ако това бъде постигнато, то тази крачка би била истински подвиг, защото след нея всичко ще дойде по естествен път. Но да се вменяват неразбрани идеи за рилийз, "мухарска река" и прочие "чуждици" на българската реалност, би било пагубно, защото ще останем съвсем неразбрани.
И още нещо... прави ли ви впечатление, че говорим за пари? Неколкократно споменах за тях по един или друг начин по-горе. Те ще са необходими за редица преки и косвени разходи и единствения начин за тяхното придобиване е търговската дейност, а не гърнетата на елфите, живеещи край реката. А пари всичко е лесно и оправдано. И единствено бизнеса може да ги осигури.
И моля Ви не казвайте, че който има някакви съображения за провеждането и бъдещето на мероприятието и е реалист, не трябва да пише! Подобни изказвания не са нищо повече отпрехвърляне на проблема от болната глава на здравата...
3.